Chitosan je přírodní vláknina s vysokými vazebnými schopnostmi, která se získává ze schránek mořských korýšů. Nevstřebatelný polysacharid. Má schopnost z přijaté potravy odstraňovat tuky. Chitosan nemá žádnou kalorickou hodnotu. Jako vláknina je nestravitelný, ale dokáže mechanicky očišťovat střeva a podporovat jejich správnou funkci, ale také má schopnost vázat na sebe tuky z potravy dříve , než jsou v organismu zpracovány a odvádí je ven stolicí. Chitosan je látka, která se běžně ve stravě nevyskytuje. Zdrojem chitinu jsou schránky krabů, mušlí, ale i hub a krovek hmyzu. Z chitinu se pak získává chitosan.
Chitosan na sebe naváže tuky a to až čtyřnásobkem a šestinásobkem své váhy. Dokáže na sebe vázat i žlučové kyseliny a podílí se na snížení cholesterolu. Ten proces probíhá tak, že pokud jsou z těla ve větším množstvím odstraněny žlučové kyseliny, organismus musí využít větší množství cholesterolu na jejich doplnění a tím se podílí chitosan na snížení jeho hladiny. K chitosanu je vhodné přidávat ještě vitamín C. Užívá se před jídlem asi půl hodiny a je vhodné ho dobře zapíjet jako každou vlákninu. Kvalitní chitosan se v žaludku plně aktivuje už za 1-3 minuty. U méně kvalitních produktů to trvá až 60 minut.
Chitosan bývá i součástí kosmetiky, především mýdel a krémů pro jeho schopnost vytvořit na pokožce ochranný film a zabránit tak jejímu vysušování.