Pampeliška plevel pro naše zdraví
Pampeliška nebo - li Smetanka lékařská je pro mnohé lidi naprosto běžná rostlina, které si za normálních okolností ani nevšimnou. Zahrádkáři ji zase znají jako obtížný plevel. Pro bylinkáře je však velkým pomocníkem při léčbě různých neduhů. Jaká léčivá tajemství tato zářivá kytička skrývá ?
Pampeliška má velmi dobrý vliv na játra. Čerstvé stvoly pampelišek rychle pomáhají při chronickém zánětu jater, při cukrovce. Lidé s cukrovkou by měli po dobu co pampeliška kvete denně sníst až 10 stvolů.Pampeliška má schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi. Snižuje hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak. Má i protizánětlivé účinky. Nejprve se stvoly i s květy umyjí a pak se květ odstraní a stvoly se žvýkají. Stvol je zpočátku velmi hořký, ale žvýkáním pak hořkost postupně slábne. Tím jak pampeliška pročišťuje játra, pomáhá i při jiných nemocech. Především při ekzémech, svědění kůže, při lišeji a vyrážce. pročišťuje žaludek a vylepšuje žaludeční šťávy a tím i trávení. Čerstvé stvoly pomáhají rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pomáhá čistit krev a tím je užitečná při dně a revmatismu. V lidovém léčitelství se užívala při žloutence, poruchách metabolismu a při poruchách sleziny a slinivky. Jedí se také kořeny pampelišky, které napomáhají trávení, podporují pocení a močení, působí na organismus povzbudivě. Udržují správnou hustotu krve.
Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a úbory květů po dobu květu. Listy se sbírají od jara do podzimu, kořen pak v březnu, ještě lépe v říjnu. Listy sušíme v polostínu, kořen uměle nebo v polostínu při vyšší teplotě. Nesmí plesnivět. Obě sušené drogy uchováváme v uzavřených temných nádobách. Celá rostlina je léčivá.Listy využijeme do jarního salátu, stvoly k očistě jater a žlučníku a kořeny jako prevenci rakoviny. Látky obsažené v kořeni dokáží prokazatelně zabíjet rakovinné buňky a nechat ty zdravé. Můžeme připravit jako kávu. Ihned použít je možno i čerstvý kořen. Pokud ho chcete sušit, je třeba to dělat venku, nebo v dobře větrané místnosti. Kořen nesmí plesnivět. Sušený můžeme buď upražit a namlít na mlýnku na kávu a nebo bez pražení pokrájet, ususšit a uchovávat v uzavřené nádobě. pak jednu až dvě lžičky čerstvého, nebo sušeného kořene zalijeme 250 ml vroucí vody a 15 minut necháme louhovat. Popíjíme během dne.
Tato rostlina dokáže léčit mnohé lidské nemoci. Věděli to už staří Řekové, kteří z ní připravovali lék na celou řadu neduhů. Pampeliškou například pročišťovali organizmus. Pro léčebné kúry se jim hodily listy a především kořen. Nedávnými chemickými rozbory v nich byla potvrzena přítomnost tříslovin, glykosidů, polycyklického alkoholu, silic, éterického oleje, ale také vitaminů, zejména A, B, C a D, vedle toho betakaroten a minerály vápník, draslík, křemík a železo.
Výtažky z kořene podporují tok žluče, napomáhá tvorbě enzymů, které zpracovávají především tučnou, těžkou potravu.
Čaj z listů napomáhá léčbě revmatismu. Pitná kůr zajistí důkladné prokrvení kloubního vaziva, podporuje látkovou výměnu a celkově posiluje organismus. Lidé s revmatismem vesměs všichni uvádění zmenšení četnosti a síly revmatických bolestí. Detoxikační schopnosti pampelišky a schopnost zrychlit metabolismus ocení všichni, kdo bojují s nadváhou.
S užíváním pampelišky musejí být opatrní především lidé s vážnějším onemocněním ledvin. Je velmi močopudná a to někdy nemocným ledvinám spíše uškodí. Listům i kořeni pampelišky by se však měly vyhýbat těhotné ženy. Ve větším množství mohou totiž u žen vyvolat menstruaci.
- Čaj z pampelišky: Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 litru studené vody, druhý den zahřejeme do varu a scedíme. Vypijeme po doušcích půl hodiny před a po snídani. Dobře pročistí krev.
- Salát z pampelišky: Z čerstvých, syrových kořenů a listů. Můžeme kombinovat s hlávkovým salátem.
- Stvoly z pampelišky: v době květu denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkat a spolknout.
- Pampeliškový sirup: Do jednoho litru studené vody nasypeme dvě vrchovaté dvojhrstě květů a pomalu zahřejeme do varu. Necháme vzkypět, hrnec odstavíme a necháme stát přes noc. Druhý den šťávu scedíme přes síto, necháme odkapat a květy dobře rukou vymačkáme. Do šťávy přidáme jeden kilogram přírodního cukru, půlku citrónu nakrájeného na plátky (když je citrón ošetřený chemikálií, použijeme ho bez kůry). Více citrónu se nedává, bylo by to kyselé. Hrnec postavíme na plotnu a slabě ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala bez vaření. Sirup se nechá jednou či dvakrát vychladnout a tak zjistíme správnou hustotu. Nesmí být hodně hustý, protože by po delším skladování krystalizoval. Nesmí být ale ani řídký, po krátkém čase by začal kvasit. Musí to být správný, hustě se táhnoucí sirup, který výborně chutná
-
Pampelišková káva:
Co budete potřebovat:
Hrst pampeliškových kořenů.
Příprava:
Kořeny vykopeme, umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Necháme usušit. Poté rozpálíme pánev a za stálého míchání pražíme do ztvrdnutí. Nesmíme přepražit. Upražené kořeny umeleme v mlýnku na kávu. Uložíme do uzavíratelné sklenice. Kávu připravíme tak, že jednu vrchovatou lžičku umletých kořenů zalijeme 200 ml horké vody.
- Pampeliškový med
Způsob skladování květů pampelišky je příprava pampeliškového „medu“. Připravíme ho natrháním 400 plně rozkvetlých květů, které zbavíme stonků, omyjeme a zalijeme 1,5 litrem vody. Přidáme 2 citrony, nakrájené na plátky, a 10 minut povaříme. Necháme 24 hodin odstát, potom přecedíme přes plátno a do výluhu přidáme 1,5 kg cukru. Vaříme zvolna na mírném ohni asi jednu až dvě hodiny. Délka varu závisí na hustotě. Čím déle vaříme, tím je „med“ hustší. Horký „med“ nalijeme do sklenic a obrátíme dnem vzhůru
Pampeliška je cenná rostlina možná více, než nám naše současné znalosti umožňují ocenit. Kromě toho, že je to ceněná léčivka, je i velmi důležitou součástí symbiozy v přírodě. Je jednou z prvních potrav pro včely na jaře. Mějme ji rádi .. :-)
Z produktů na našem webu obsahuje smetanku třeba přípravek LiHerb k detoxikaci jater, nebo PankreaDren k detoxikaci slinivky.